Kaciga glavu čuva

Kada u našim gradovima vidite radnika s kacigom na glavi najvjerojatnije se radi o stranom radniku ili o stranoj firmi koja izvodi radove. Poznati smo kao narod koji ne pridaje značaj zaštiti na radu. Obavezno korištenje zaštitne opreme (kacige, rukavica, cipela, naočala, maski i dr.) kod nas radnici najčešće ne doživljavaju ozbiljno. Čak niti onda kada im o tome ovisi život. Obavezno osposobljavanje za rad na siguran način koje se provodi prema odredbama Zakona o zaštiti na radu malo tko uzima za ozbiljno. I onda se mi smijemo Česima koji nedovoljno opremljeni brzopleto odlaze u planinu ili plutaju po otvorenom moru na zračnim jastucima.

Veliki trud koji svakodnevno ulažu stručnjaci zaštite na radu (ZNR), razne inspekcije, kontrole vanjskih auditora, pa i kazne – sve je to preslabo u sukobu s lokalnim mentalitetom koji govori da je pravi muškarac dovoljno hrabar da se ne mora vezati prilikom rada na visini. Svatko od nas napravio je poneku glupu grešku, nije pazio kod instalacije struje pa je dobio po prstima, ili je pao s ljestvi koje nisu bile pravilno postavljene, ali moramo znati da nam se neoprez i brzopletost uz zanemarivanje pravila sigurnosti mogu gadno osvetiti.

Mi vam savjetujemo – vi budite pametniji. Isto kao što je sada svima jasno čemu služi dječja sjedalica u autu i zašto se moramo vezati, iskoristite informacije koje dobijete na svom radnom mjestu i slične principe zaštite primijenite u svom domu. Sjetite se kako ste svojoj djeci objašnjavali da moraju pogledati prije nego prelaze ulicu, a danas svi hodamo buljeći u mobitele, ne obazirući se na promet oko nas.

Zato čuvajte sebe i svoju obitelj, koliko god imali iskustva u izvođenju radova razmislite prije nego se upuštate u popravke “na brzinu”, koristite zaštitnu opremu i poštujte procedure sigurnosti.

Savjeti:

> Slušajte upute stručnjaka za zaštitu na radu i pozorno pratite osposobljavanje za rad na siguran način.

> Koristite sva propisana osobna zaštitna sredstva.

> Upoznajte se s pravilima zaštite od požara i naučite koristiti aparat za gašenje požara.

> Ako niste sigurni u ono što i kako namjeravate napraviti – savjetujte se sa vašim stručnjakom za zaštitu na radu.

> Sva pravila i principe ZNR kao i procjenu rizika koju ste naučili na poslu načelno možete primijeniti i kod kuće.

 

AKTUALNO

Tragedija u jednom hrvatskom prodajnom centru u kojoj je stradala žena, zgrozila je javnost i na drastičan način otvorila pitanje zaštite na radu. Gomilala su se pitanja. Da li je radnica bila osposobljena za rad na siguran način, je li preša za papir na kojoj je stradala bila ispravna, da li je radnica bila umorna i preopterećena poslom, poštuju li poslodavci radno vrijeme i propisanu količinu odmora? Odgovore na ta pitanja dati će nadležne inspekcije, ali nakon svega se s pravom propitujemo – živimo li u sustavu kojeg nije briga za radnike s najnižim primanjima niti za uvjete u kojima rade, nego je važan samo profit?

S druge strane – kada inspekcije postupaju rigorozno i prijete najtežim sankcijama poslodavcima koji se ne pridržavaju propisa zaštite na radu, u pravilu kreću prigovori poslodavaca o tome da je sve to skupo, da se sigurnosnim propisima smanjuje produktivnost, da je dovoljno upozorenje, a ne treba kažnjavati poslodavce u krizi kada se bore za opstanak i slične tužne priče. U cijeloj je stvari dodatni problem to što se stručnjaci zaštite na radu na neki način nalaze “između dvije vatre”. S jedne strane tu je poslodavac za kojeg rade i kojem bi trebali pomoći, a s druge su tu inspekcije koje bi trebale biti stroge u primjeni propisa, pa zbog svega stručnjaci često moraju ići linijom manjeg otpora, čuvati radno mjesto i na neki način zataškavati propuste poslodavca odnosno odgovornih osoba.

Danas je malo ljudi koji će se u takvim situacijama suprostaviti direktoru i inzistirati na poštivanju propisa pod svaku cijenu. Nakon svega – imamo to što imamo. Nesreće će se događati uvijek, ali drastične kazne za nepoštivanje propisa koje se ne bi trebale izricati samo kod tragedija, trebale bi biti pravilo a ne izuzetak.

(Foto: ArtPhoto studio / Freepik)