,

Kad nestane struje

Svi smo puno puta doživjeli nestanak električne energije, ali nas je većina zaboravila kako izgleda kad takva situacija potraje.

Obično prvo pomislimo na rasvjetu, televizor ili slične uređaje, ali stvar je još ozbiljnija kada se radi o kuhanju,  grijanju i hladnjaku punom hrane koji su puno važniji u duljim prekidima napajanja. Ovo je samo podsjetnik na detalje na koje treba misliti u pripremama za krizne situacije.

>  Grijanje

U zimskim mjesecima problemi u opskrbi električnom strujom mogu kao posljedicu imati prestanak grijanja, pa se za takve slučajeve treba pripremiti. Od uobičajenih mjera naravno da se možemo toplije obući, ali i razmisliti da u rezervi imamo alternativni izvor grijanja. Pri tome treba voditi računa o sigurnosti takve rezervne grijalice, kao i o prozračivanju prostorije radi dovođenja svježeg zraka (kisika).

>  Kuhanje

Ovisno o vremenu bez struje, treba voditi računa o rezervnim rješenjima za pripremu hrane. Naravno da mnogi kuhaju na plin ili imaju mala plinska kuhala za kampiranje, ali u tom slučaju treba misliti i na sigurnost upotrebe otvorenog plamena za kuhanje kao i provjetravanje prostorije.

>  Hladnjak i hrana

Ako prestanak napajanja uređaja poput hladnjaka potraje, vodite računa o proizvodima s kraćim trajanjem, potrošite ih prve i pokušajte što manje otvarati vrata frižidera.

Temperatura u hladnjaku obično je oko 4 stupnja (u zamrzivaču ispod nule) i računa se da u namirnice sigurne najmanje 4 sata, no ukoliko je hladnjak pun hrane dulje će zadržati temperaturu, pa su procjene da ovisno o vrsti namirnice hranu možemo u frižideru sačuvati cijeli dan, a u nekim slučajevima i do 48 sati, uz minimalno otvaranje vrata.

>  Rasvjeta

Ukoliko kao privremenu rasvjetu (i malo zagrijavanje) koristite svijeće, treba paziti na sigurnost i mogućnost izazivanja požara, pa otvoreni plamen nikada ne ostavljajte bez nadzora i redovito prozračite prostoriju kako ne bi došlo do manjka kisika.

>  Oprema

Danas se svi većinom oslanjamo na pomoćnu rasvjetu iz svojih mobitela, no korisno je u kući imati baterijsku svjetiljku (ili nekoliko njih), posebno ako problem nestanka struje potraje. Naravno, ne zaboravite u pripremi na dogovorenom mjestu, izvan dohvata male djece imati svijeće, šibice i upaljač.

Vrlo koristan uređaj u situacijama bez električne energije koji bi svakako trabali imati u pripremi je radio prijemnik na baterije, a danas za krizne situacije postoje i posebni prijemnici koji se osim baterijama mogu napajati i ručnim induktorskim punjačima (pomoću ručice koja se okreće i puni bateriju).

Također bi bilo dobro razmisliti o nabavci solarnog punjača baterija i vanjske dodatne baterije za sve vaše elektronske uređaje, a posebno mobitela radi krizne komunikacije.

Danas se za plaćanje masovno koriste kartice, no računajte da neće raditi bankomati ni trgovine, pa je korisno kod kuće i pri ruci imati manju količinu gotovog novca za plaćanje u takvim okolnostima.

Iako je to jasno, dobro je podsjetiti da se sva navedena oprema i savjeti mogu koristiti ne samo u kriznim situacijama nego i u “normalnim” svakodnevnim uvjetima, na kampiranju ili na izletu, što ne zahtjeva neke posebne izdatke.

(Foto: Freepik)