,

Gdje mi je dijete?

Upotreba modernih tehnologija za potrebe satelitskog praćenja djece može se činiti pretjeranom, ali u današnjem svijetu povećanih rizika nude se i takve mogućnosti.

Uz pametne satove, mobitele, automobile i ostalu tehnologiju, čini se da su samo ljudi ostali „glupi“. S jedne strane je opravdana osjetljivost javnosti na pitanja zaštite privatnosti i nadzora građana, a s druge strane moderne tehnologije mogu nam pomoći da smanjimo sigurnosne rizike vezane uz obitelj i djecu.

Već dugo postoje tehnička riješenja globalnog satelitskog praćenja, cijene primopredajnika i ostale tehnike padaju, pa je sve jednostavnije djetetu za rođendan pokloniti ručni sat ili mobitel pomoću kojeg ćete uvijek znati gdje je, a moći će vas kontaktirati pozvati u pomoć. Da li je to pretjerano, kakve su zloupotrebe moguće i jesmo li pretjerali u nastojanju da sve imamo pod kontrolom? Na to pitanje vjerojatno će odgovor dati sama obitelj koja će naći pravu mjeru zaštite vlastite djece.

No, razumije se, tema GPS sustava puno je šira i ono što je korisno za lociranje djece, vrlo je korisno i za snalaženje odraslih u prirodi. Posebno je važna mogućnost dijeljenja točne lokacije u slučaju nesreće ili dezorjentacije u prirodi. Zato je važno znati kako poslati svoj položaj, ili čak omogućiti osobama od povjerenja da u svakom trenutku mogu vidjeti gdje se nalazite. Naravno, ako to zaista želite.

Osim pametnih mobitela koji se najčešće koriste, postoji i cijeli niz drugih uređaja koji koriste sustave za satelitsku navigaciju, od kojih su neki u stanju komunicirati i na područjima gdje uopće nema GSM signala za mobitele. I o takvim uređajima naši će suradnici pisati na stranicama našeg portala. Zbog toga – “stay tuned”.

(Foto: artursafronov / Freepik)