, ,

Vojni kompleti za sve neprilike

Među najboljim popisima opreme za preživljavanje uvijek su bili detaljni vojni priručnici.

Planinari, lovci i svi koji često borave u prirodi znaju kako se snaći u nepovoljnim uvjetima. No, poznato je da vojska ipak ima detaljno razrađene postupke i pisane upute za sve situacije i preživljavanje u svim prilikama. Iako na našim stranicama možete pronaći i druge kratke upute o kompletima za hitne situacije, ovo je kompilacija različitih kompleta za preživljavanje nastala iz standardnih vojnih uputstava.

Vojni kompleti za preživljavanje obično se sastoje od nekoliko dijelova, koje se mogu koristiti odvojeno ili svi zajedno. Jasno je naime da u normalnim okolnostima ne možete cijeli dan sa sobom tegliti ruksak s opremom za preživljavanje i da nije svejedno koliko je koji dio kompleta težak, koje sitnice uvijek možete nositi sa sobom, a koje imati u kući ili u automobilu. Zbog toga je važno planiranje.

Dijelovi vojnih kompleta za preživljavanje:

 

Vrste torbi

Torba bi trebala biti dovoljno velika da u nju stanu svi dijelovi kompleta, a opet ne prevelika i preteška za nošenje, trebala bi biti vodootporna i lako dostupna u slučaju potrebe za brzim izlaskom. Naravno, postoje i manje torbice koje se mogu nositi oko pojasa, u poslovnoj torbi ili u automobilu, ovisno o namjeni i okolnostima.

Voda

U ovu temu vojska uključuje informacije o mogućim izvorima pitke vode, osnovni pribor za prikupljanje, nošenje i pročišćavanje vode, a na tržištu se može pronaći čitav niz proizvoda, o kojima će i na našim stranicama u buduće biti više informacija, testova i preporuka nastalih na temelju vojnih standarda.

Vatra

Za potrebe grijanja, sušenja odjeće i pripremu hrane u kompletu se trebaju naći upaljač, vodootporne šibice, kresivo i slični pribor za paljenje, povećalo koje također može poslužiti. Proučiti što se sve može iskoristiti kao gorivi materijal, kako zapaliti vatru u nedostatku pribora i ostalo što nam može pomoći.

Sklonište

Primarno sklonište zapravo je odjeća koju imate, a važno je znati i kako izabrati mjesto gdje ćete se skloniti, vrste skloništa, kao i prirodna skloništa. U opremi za preživljavanje bitan je dio za pripremu skloništa poput šatorskog krila ili najlonskih zaštita iste namjene, planinarskog užeta, kabanica, laganih pokrivača, ali i pomoćnog alata poput jačeg lovačkog noža, sjekirice ili mačete, lagane mreže protiv komaraca, pile od žice i sličnog pribora.

Hrana

Osim uobičajenog djela koji se sastoji od trajnih konzervi, energetskih pločica i sličnih proizvoda, u kompletu treba biti i pribor za jelo (dobri su vojni kompleti s posudama, priborom i čuturicom), otvarači konzervi, ali i pribor poput udica za pecanje, aluminijske folije, plastičnih vrećica i drugih sitnica koje mogu poslužiti za pripremu i spremanje hrane u poljskim uvjetima. Naravno, važne su i upute o tome kako se snaći bez ikakve odgovarajuće pripremljene hrane i biti prisiljen na lov, ribolov i ostale izvore hrane kakve smo koristili davno, ali i načini izbora i pripreme hrane kako ne bi došlo do trovanja.

Medicina

Uz komplete za prvu pomoć čiji smo sadržaj opisali OVDJE, u korisne sitnice ubrajaju se i tablete protiv trovanja hranom ili infekcija, stik za zaštitu usnica, sigurnosne igle, tablete poput ibuprofena ili aspirina, sapun, maramice za dezinfekciju i slični proizvodi. No, važno je i znati prepoznati simptome zdravstvenih problema, voditi računa o osnovnoj higijeni u prirodi, važnosti fizičkog i prihičkog odmora u stresnim situacijama, jednako kao i znati osnove pružanja prve pomoći.

Komunikacija

Ovaj dio pribora za hitne situacije uključuje opremu kojom možete dozvati pomoć, kao što su zrcalo, baterijske svjetiljke s bljeskalicom, zviždaljka, baklje za signaliziranje i sl., a razumije se i svu raspoloživu telekom opremu, mobitel, ručne radio stanice i sve drugo što vam može pomoći u kriznoj komunikaciji.

Ostalo

Snažna ljepljiva traka (Duct-tape), kompas, topografske karte, blok i olovka, igla i konac, novac, rezervne naočale i ostalo što može koristiti obično se nalazi na popisima koje koriste i vojska i civilne organizacije.

Ipak, u svu navedenu opremu, koju naravno možete mijenjati i prilagođavati svojim potrebama tako da vam može poslužiti i kada niste u opasnosti, važno je i uvježbati tehnike preživljavanja i korištenja opreme koja vam je u tom trenutku na raspolaganju. Uz vještine opstanka i snalaženja u prirodi, dobro je informirati se i isprobati tehnike samoobrane, navigacije, osnove Morseove abecede, podsjetiti se satova prve pomoći i ostalih vještina koje uz vojsku koriste i spasilačke ekipe. Detalje o navedenoj vojnoj opremi i preporukama, kao i iskustvima vojnika koji su prošli ozbiljne krizne situacije donosimo uskoro.

(Foto: senivpetro / Freepik)