Novi portal – sada na jednom mjestu sve informacije o vašoj sigurnosti!

 

Sigurno.info naziv je Internet portala o sigurnosti. Stranica je još u izradi, no osnovni ciljevi portala su:
 1. Sve informacije o vašoj sigurnosti na jednom mjestu.
 2. Pouzdani izvor informacija iz službenih izvora i od eksperata.
 3. Sprječavanje panike.
 4. Bolje reakcije u slučaju nesreća i kriznih situacija.
Nakon pandemije i potresa koji su mnogim ljudima ostavili traume, sada se pojavio i ratni sukob koji bi mogao eskalirati u svjetski rat. Može li gore? Čovjek bi rekao – u takvoj situaciji ne treba još više plašiti ljude pišući o sigurnosti i nesrećama.

 

No, cilj portala Sigurno.info nije dodatna zabrinutost nego upravo suprotno – objediniti na jednom mjestu kratke i jasne informacije o tome kako u kriznim situacijama sačuvati mir i sigurnost. Je li to u ovakvoj situaciji – nemoguća misija?

 

Mi mislimo da nije. Realno, onaj tko ima dovoljno godina već je iskusio posljedice rata, u životu vidio teške ozljede, suočio se sa smrti, brigom za zdravlje, djecu, posao, imovinu. Nekad smo se smijali čuvenim akcijama “Ništa nas ne smije iznenaditi”, nije nam bilo jasno čemu skloništa kad je drugi svjetski rat davno zaboravljen, svi smo prigovarali besmislenom i zaglupljujućem služenju vojnog roka. Poslije smo vidjeli da “vrag nikad ne spava” i da je dobro biti spreman, ali i uvježban za nevolje koje nas u životu mogu snaći.

 

Iako ćemo donositi linkove na postojeće službene podatke državnih službi koje su nadležne za krizne situacije kao i savjete eksperata, i bez obzira na činjenicu da neke vještine poput pružanja prve pomoći (koju smo svi morali proći barem na tečaju za vozačku dozvolu) već poznajemo – mislimo da još puno toga treba reći o sigurnosti. Portal sigurno.info trebao bi postati ultimativni vodič za sigurnost cijele obitelji i vaše imovine.

 

Posljedice nasilja u rasponu od mobbinga na poslu, nasilja u obitelji, razbojstva, nereda i demonstracija na ulici, pa sve do ratnih sukoba – ipak je moguće donekle ublažiti ako smo informirani i pripremljeni na izvanredne situacije.

 

Isto tako, sigurnost u ratnim uvjetima zvuči kao oksimoron i naravno da nitko nema garanciju da će biti siguran u globalnim katastrofama, ali kvalitetne informacije i pripreme preduvjet su za smanjenje rizika i daju nam bolje izglede da, ako ništa drugo – “prođemo bolje” u opasnim situacijama.

 

Portal sigurno.info pokrenula je tvrtka Euro komunikacije iz Samobora, u suradnji s našim stručnim suradnicima koji imaju dugogodišnje iskustvo iz različitih područja sigurnosti. Za sve dodatne informacije možete nam se javiti na mail: info@sigurno.info

Vremenske katastrofe nisu ništa novo, no globalno zatopljenje čini ih sve ekstremnijima, pa je korisno prisjetiti se osnovnih pravila kod nailaska oluje…

 

 1. Ostanite u zatvorenom i pratite izvještaje o vremenu
 2. Ako ste vani sklonite se u najbližu zgradu (pritom izbjegavajte drveće, oštećene građevine i slične objekte).
 3. Držite se podalje od prozora i staklenih površina (ako s prozora snimate oluju u smjeru jakih udara vjetra može doći do nesreće) .
 4. Za vrijeme grmljavinskog nevremena izbjegavajte korištenje električnih uređaja kao i vode (posebno za tuširanje).
 5. Ukoliko ste na području pogodnom za brzi dolazak BUJIČNIH POPLAVA pripremite se na vrijeme da napustite prostorije u kojima bi mogli ostati zarobljeni (vidi savjete OVDJE).
S obzirom da je glavno obilježje oluje jak vjetar, a često ih prate munje, tuča, bujične poplave i druge nepogode, stručnjaci najčešće preporučuju:
 1. Oprez od predmeta koji lete nošeni jakim vjetrom.
 2. Sklonite se od odara munje u zatvoreni prostor.
 3. Sklonite ili zaštitite auto ili druge vrijednosti, fiksirajte predmete i opremu oko kuće.
 4. Izbjegavajte područja ispod dalekovoda i sličnih instalacija, prostor u blizini oštećenih građevina, skela, dizalica i slično.
 5. Isključite osjetljive elektronske uređaje ili koristite zaštitu od udara munje
 6. Zaštitite ili osigurajte usjeve, stoku i gospodarske objekte, koliko je to moguće.
 7. Provjerite gromobransku instalaciju, stanje krova i druge kritične građevinske elemente.
(Pogledajte i ostale upute u slučaju nevremena koje možete naći na našim stranicama, zajedno s linkovima na specijalizirane službe pomoći i spašavanja)

 

 

Aktualno

Nedavne velike oluje s katastrofalnim posljedicama u središte pažnje stavile su pitanja pouzdanosti informacija o približavanju opasnosti. Najprije su na internetskim društvenim mrežama, a kasnije i u tzv. mainstream medijima  počela ismijavanja hitnih državnim službi i cijelog sustava, a nakon toga uslijedile i dezinformacije, čak do poziva “Ne računati na Civilnu zaštitu” objavljenog u izdanju jedne od najvećih medijskih kuća u Hrvatskoj.

 

Naravno da propusta ima u svakoj službi i da treba kritizirati loše odluke i tražiti poboljšanja svih sustava, ali neodgovorno pozivanje javnosti na nepoštivanje hitnih službi (posebno u atmosferi masovnih dezinformacija i lažnih vijesti), opasna je i vrlo rizična pojava koja može imati ozbiljne posljedice.

 

Dobar primjer je sustav SRUUK o kojem smo pisali na našim stranicama (tekst možete pročitati OVDJE). Nakon nedavne najjače zabilježene oluje u Hrvatskoj koja je poharala velik dio Hrvatske, ljudi koji su najprije komentirali da je takav sustav glup i nepotreban, počeli su odjednom govoriti kako je sramota što im sustav nije postao poruku da dolazi veliko nevrijeme. Umjesto beskonačne polemike najprije treba upozoriti na činjenice:
 • Sustav SRUUK tada je još bio u fazi ispitivanja i podešavanja i nije bilo uvjeta za njegovo aktiviranje, ali je prva prava poruka poslana prilikom opasnosti od poplave na području Brdovca kod Zagreba.
 • Ako se pokaže da je dobro napravljen bit će to još jedan od korisnih sigurnosnih alata.
 • Korist sustava za rano upozoravanje važan je i kod uzbunjivanja putem sirena, jer je dobro da u opasnosti, kada čujete sirene, na mobitel dobijete službeni opis opasnosti i upute što trebate poduzeti.
 • Najava dolaska nevremena bila je dostupna iz više različitih izvora
  • Svi moderni mobiteli imaju aplikacije za prognozu vremena.
  • DZMH (na adresi: https://meteo.hr/ redovito objavljuje prognoze i upozorenja o nevremenu.
  • Bilo je proglašeno najprije narančasto, a sat vremena prije dolaska oluje i crveno upozorenje (oznake: zeleno – nema upozorenja; žuto – vrijeme je potencijalno opasno; narančasto – vrijeme je opasno; crveno – vrijeme je izuzetno opasno).
  • Ravnateljstvo civilne zaštite putem Twittera redovito šalje obavijesti o opasnostima, a moguće ih je dobiti i na drugim internetskim stranicama.
  • Javno su dostupne meteorološke radarske slike koje se ažuriraju svakih deset minuta i pomoću kojih je moguće jasno vidjeti dolazak svake oluje (poput aplikacije Rain radar i mnogih sličnih alata).
  • Čak su i tele-operateri počeli slati upozorenja o nailasku oluje, kako bi spriječili eventualne štete na opremi svojih korisnika.
  • Propusti u sustavu Civilne zaštite, kojih je na nekim područjima sigurno bilo, ne znače da moramo srušiti cijelu strukturu i kod građana izazvati nepovjerenje i bijes na ljude koji su u teškim uvjetima ipak odradili velik i važan posao. Uz napomenu da mnogi od njih rade kao volonteri.
  • Možda će jednog dana postojati aplikacije koje će nas upozoriti da prije prelaska ceste moramo pogledati lijevo i desno, ali dok se takav sustav ne uvede – ostaje nam da i sami nešto poduzmemo na informiranju o vlastitoj sigurnosti. Naravno, iz pouzdanih izvora.

 

Razumije se da nitko sa sigurnošću ne može reći koliko će točna biti brzina vjetra na pojedinom području (mada već postoje mobilne aplikacije kao što je Windy, koje pružaju brojne meteorološke podatke, pa uz količine padaline prognoziraju brzinu i smjer vjetra, tlak zraka i ostale detalje, pa je moguće reagirati i zaštititi se), ali upozorenja postoje i treba se na vrijeme pripremiti za izvanredne situacije.

 

Drugo je pitanje koliko su na kojem području hitne službe efikasne, dobro organizirane, opremljene i stručno vođene, ali to je rasprava koja će potrajati. Ipak, zbog vremena koje se mijenja i povećanih rizika prirodnih katastrofa, ne bi trebalo gubiti vrijeme na površne i paušalne ocjene, nego iz propusta izvući pouku i profesionalcima omogućiti da unaprijede sustav.

(Foto: wirestock / Freepik)

Vrime je poludilo, rekle bi stare nonice. Ekstremi toplinskih udara koji se izmjenjuju s olujnim nevremenom postali su gotovo normalni.

Zanimljivo je da su i naši stari znali kako se nositi s velikim vrućinama i hladnoćom, a danas kada na raspolaganju imamo brojne specijalizirane službe i modernu tehnologiju koja nas upozorava na nevrijeme koje se približava – često kao zaigrana djeca ne slušamo savjete stručnjaka.

Hrvatski crveni križ redovito na svojim stranicama i putem medija upozorava na rizike toplinskih udara i savjete za slučaj velikih vrućina, koje i sada možete vidjeti – OVDJE.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske na svojim stranicama objavljuje upozorenja o ekstremnim vremenskim uvjetima na stranici koju možete naći – OVDJE.

Teško je sa sigurnošću reći zbog čega se često ne pridržavamo savjeta i upozorenja. Možda je jedan od razloga i to što internetski mediji i društvene mreže vole svakog časa prognozirati “smak svijeta” i dolazak jahača Apokalipse, pa smo zasićeni lošim vijestima i ne doživljavamo ih toliko ozbiljno čak i kada su informacije vjerodostojne, pa su konačni efekti upravo suprotni. Tako je na primjer i sa žutim, narančastim i crvenim oznakama upozorenja meteo-prognoza koje mediji često napuhavaju kao da se radi o kraju civilizacije, umjesto da ljudima objasne na što trebaju obratiti pažnju i kako se pripremiti u pojedinim situacijama.

Zbog svega se uvijek dobro prisjetiti osnovnih preporuka:

1.Rashladite svoj dom

 • Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka od 8 do 10 sati, zatim u 13 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, odrasle osobe u dobi iznad 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene tegobe.
 • Koristite hladniji noćni zrak za rashlađivanje svog doma. Otvorite sve prozore ili dignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura zraka niža.
 • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete (ako ih imate), a posebno one koje su okrenute prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i druge električne uređaje koji mogu dodatno zagrijavati prostor.
 • Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslije podnevno sunce.
 • Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti kako se na taj način povećava vlažnost zraka.
 • Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioner) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
 • Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35°C, neće spriječiti mogućnost pojave bolesti koje mogu nastati zbog velike vrućine.

2.Klonite se vrućine

 • Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/ kuće, posebno noću.
 • Ako stan/ kuću ne možete dovoljno rashladiti, provedite od 2 do 3 sata dnevno u hladnijem prostoru (primjerice javna zgrada koja je rashlađena).
 • Izbjegavajte izlazak iz kuće ili stana u najtoplijem dijelu dana.
 • Izbjegavajte naporan fizički rad, no ako morate, činite to u najhladnije doba dana što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.
 • Potražite sjenu u hladu.
 • Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu.
 • Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.
 • Prilagodite svoje izlaganje sunčevom zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

3.Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

 • Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno na to upozorite djecu, trudnice, osobe starije dobi, srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.
 • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost hlađenja je mokrom spužvom, zamatanjem u mokre ručnike ili kupke za noge.
 • Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i naočale za sunce.
 • Koristite laganu posteljinu poput plahti po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.
  Važno je piti dovoljno tekućine. Redovite pijte vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.
 • Jedite češće manje obroke.

4.Pomozite drugima

 • Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivije osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.
 • Razgovarajte o toplinskom valu s obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti, svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.
 • Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu savjetom i podrškom. Starije i oboljele osobe koje žive same treba redovito posjećivati (barem jednom dnevno).
 • Ako osobe starije dobi uzimaju lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.
 • Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

5.Ako imate zdravstvene probleme

 • Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka.
 • Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

6.Ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše

 • Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.
 • Popijte vodu, čaj ili prirodni voćni sok za nadoknadu tekućine.
 • Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju. Ako imate bolne grčeve (najčešće u nogama, rukama ili trbuhu) koji se mogu javiti nakon provedenog rada ili vježbe po vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij). U slučaju da grčevi traju duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć.
 • Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih zdravstvenih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.
 • Ako član obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovara, nemirna je), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć, polegnite osobu u hladniji prostor, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s hlađenjem (hladni oblozi na vrat, ispod pazuha i na prepone ili špricanje kože s vodom temperature od 25 do 30°C). Izmjerite osobi temperaturu tijela i hladite ju sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Ako je osoba bez svijesti postavite ju u bočni položaj.

Cijelo vrijeme trajanja vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova!

(Savjeti Hrvatskog crvenog križa)

(Foto: ECMWF Forecast)

U subotu 3. lipnja Civilna zaštita na sve dostupne mobitele u Hrvatskoj poslala je poruku o uzbuni. Ne brinite – radi se o PROBNOJ poruci kakvu ćete u buduće dobiti u slučaju opasnosti.

I Hrvatska konačno dobija sustav koji će u slučajevima opasnosti svim korisnicima mobitela, na području gdje se neka opasnost pojavi – poslati poruku s objašnjenjem što se događa i što treba poduzeti. SRUUK (kratica za – Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) moderni je komunikacijski alat kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj putem poruka na mobitelima obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

 • Tekst poruke poslane s adrese HR112ALERT bio je: “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: 112.hr/1DZ”.
 • Nositelj provedbe ovog sustava je Ministarstvo unutarnjih poslova RH, putem sustava Civilne zaštite odnosno sustava 112.
 • Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske kao i strani korisnici čiji su mobiteli u roaming usluzi.
 • Ovakvu obavezu propisuje direktiva EU, a cijeli je sustav sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.
 • Ostali dijelovi sustava uzbunjivanja stanovništva poput sirena, obavijesti putem medija i slično – i dalje će funkcionirati kao i do sada, a poruke na mobitelima biti će dodatno objašnjenje i uputa.
 • Već smo navikli na redovito ispitivanje sustava ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje, koje se inače održava svake prve subote u mjesecu, točno u podne. Izuzetak je napravljen na dan testiranja sustava SRUUK, pa toga dana – sirene nisu tulile.
 • Testiranje sustava SRUUK u buduće je predviđeno – jednom godišnje.

NOVO:

Nakon podešavanja sustava i donošenja potrebnih propisa (Pravilnik o postupku ranog upozoravanja stanovništva), sustav je prvi puta upotrijebljen u stvarnoj situaciji. Mještani s područja Brdovca kod Zaprešića, općine koja nema sustav obrane od poplave, dobili su prvo upozorenje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog opasnosti od poplavljivanja na području općine uz rijeku Savu.

AKTUALNO:

Nakon slanja poruka i provedenog testiranja obavljenog 3. lipnja, objavljeni su i prvi rezultati. Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je kako je testiranje provedeno uspješno, ukupno je poslano 4.689.097 poruka, od kojih su mobiteli uredno zaprimili 80%. Uočeni su i nedostaci, neki uređaji iz tehničkih razloga nisu mogli primiti poruku, nekima je poruka kasnila u odnosu na planirano vrijeme, a neki korisnici mobitela nisu primili poruku. Provodi se detaljna analiza nakon koje će nedostaci biti uklonjeni, što je i bio jedan od ciljeva provedenog testiranja.

Ipak, treba reći da se nakon provođenja prvog ovakvog testiranja u javnosti, a posebno na društvenim mrežama pojavio veliki broj negativnih komentara, dezinformacija, omalovažavanja i dovođenja u pitanje smisla slanja ovakvih poruka koje samo “nepotrebno uznemiruju ljude”. S obzirom da smo preplavljeni teorijama zavjere i uvjeravanjem da je Zemlja zapravo ravna ploča kojom upravljaju ljudi gušteri, ovakvi komentari nisu ništa novo, ali još jednom pokazuju da za informiranje u kriznim situacijama treba koristiti vjerodostojne izvore kako bi na vrijeme zaštitili sebe, svoje bližnje i imovinu.

Foto: Freepik.com

Ubojstvo u sukobu ekstremnih navijačkih skupina i međunarodni skandal u Grčkoj, uoči nogometne utakmice grčkog i hrvatskog kluba koja se trebala održati u Ateni, još jednom je ukazao na važna pitanja javne sigurnosti.

Nije nam potreban Pitagora da izračunamo rizike incidenata kod masovnih nereda. Na stranicama našeg portala pisali smo o pitanjima sigurnosti na stadionima (možete pročitati OVDJE), kao i o rizicima na putovanjima bez pripreme (možete pročitati OVDJE) , ali je i ovaj novi tragični incident povod za analizu.

Razina javne sigurnosti

Iako se Grčka kao i većina država EU smatra sigurnom (na listama raznih procjena sigurnosti država obično se nalazi nešto ispod Hrvatske), očito je da grčki represivni sustav ima problema s kontrolom nereda (naravno Grčka u tome nije jedina), da ima dosta propusta u sigurnosnim službama, da je tamošnje zakonodavstvo pokušalo na to odgovoriti donošenjem rigoroznih zakona (za sada bez većeg uspjeha), ali i to da istražni organi, kao ni pravosuđe nisu baš na nivou kakav bi se očekivao od države koja se smatra jednim od temelja zapadne civilizacije. I takvi događaji sugeriraju vam da se informirate o aktualnoj situaciji na odredištu.

Sigurno putovanje

Sve navedene elemente treba uzeti u obzir i prije putovanja se pripremiti za izbjegavanje mogućih problema. Iako ekstremne navijačke skupine tzv. ultrasa (talijansko porijeklo naziva), koje obično nazivaju i huliganima (britansko porijeklo), ili članovima torcide (latino-američkog porijekla, nevezano za splitske navijače) u pravilu ne napadaju „civile“ odnosno obitelji koje dolaze na utakmice, kao ni slučajne prolaznike, ipak područja na kojima se mogu očekivati neredi treba izbjegavati. Razumije se da to nije uvijek moguće jer se suprostavljene ekstremne skupine (često radi izbjegavanja policije) dogovaraju o neočekivanom mjestu sukoba, što se lako može pretvoriti u kaos u kojem stradaju i nevini.

Tome treba dodati i moguće štete na imovini, najčešće automobilima, javnom prijevozu ili izlozima, koji također često stradaju kada se iz nekog razloga i na taj način kanalizira bijes ultrasa. To znači da dodatnu pažnju trebamo posvetiti vrstama osiguranja imovine (ili nesretnih slučajeva) i provjeriti koji su slučajevi izuzeti od police koju smo platili.
Ekstremne skupine ponekad se u svojim borbenim akcijama sa suparnicima koriste nekim principima vojne organizacije, hijerarhije, upravljanja, koordinacije i sličnih elemenata, pa ako se tome doda nasilničko ponašanje i hladno oružje, jasno je da se radi o problemu kojeg treba ozbiljno shvatiti.

Mada sve navijačke skupine nisu ekstremne i nasilje im nije cilj, posebna je tema lakomislenost turista koji se neinformirani o rizicima upuštaju u avanture kao što je slikanje i snimanje huligana što može dovesti do tragedije. Ne činite to, jer snimanje nereda može biti shvaćeno prijetnjom i izazvati napad na vas.

Političko okruženje i mediji

Stručnjaci koji prate takve ekstremne skupine kažu da su one često (iako ne uvijek) povezane s različitim ideološkim predznacima, od ultradesničarskih i neonacističkih, ali i ultraljevičarskih skupina, te onih koje se bore protiv trendova neumjerene kapitalističke komercijalizacije sporta i zalažu za veći utjecaj navijača (što se načelno čini razumljivim), pa sve do huligana kojima prikriveno upravljaju obavještajne službe koje ih koriste za svoje potrebe.

Također treba reći da su posebno opasni česti običaji medija i korisnika na društvenim mrežama koji s različitim ciljevima objavljuju lažne vijesti i poluistine, huškaju suprostavljene strane, pa i stanovnike cijelih država – jedne protiv drugih, nakon čega u pravilu reagira i politika, pa se situacija može dodatno zakomplicirati. To je važno znati jer su usprkos principima demokratske diobe vlasti, policije, tužilaštva i pravosuđa u većini država često više ili manje pod utjecajem politike, što zbog pritisaka i političkih igara može dovesti do situacije da ni krivi ni dužni završite u zatvoru. Povod naravno ne mora uvijek biti nogomet, jer se pravne zavrzlame (kao što smo vidjeli i u slučaju posvajanja djece iz Afrike) često mogu pretvoriti u noćnu moru, bez obzira na to koliko ste krivi ili nevini. Takve slučajeve ne možete predvidjeti, ali je važna svijest o riziku kao i priprema za mjere kojima se takve situacije mogu spriječiti ili barem ublažiti.

O tome kakve posljedice može izazvati histerija izazvana u javnosti dovoljno govore vijesti o zabrinutosti roditelja čija djeca se spremaju na maturalno putovanje u Grčku i mogućim problemima koje bi mogli imati samo zato što dolaze iz Hrvatske. Možemo se nadati da će nakon svega ipak prevladati razum, ali i to da će nadležne službe odraditi potrebne pripreme kako bi se izbjegli bilo kakvi incidenti.

Zbog svega toga, bez obzira gdje idete – važno je informirati se prije puta o stanju na odredištu, koristeći između ostaloga i linkove koje možete naći na našem portalu.

(Foto ilustracija: user18526052 / Freepik)

 

 

 

Još uvijek nismo opremljeni ozbiljnim kompletom za prvu pomoć.

Iako ne postoje novija istraživanja o opremljenosti kućanstava kompletima za prvu pomoć, prema dostupnim podacima još je uvijek mali broj domaćinstava u Hrvatskoj poduzeo osnovne mjere pripreme za pružanje prve pomoći kod nezgoda u kući.

Svi mi u automobilima imamo komplete prve pomoći koji su standardizirani (HRN1112), regulirani propisima (Zakon o sigurnosti prometa na cestama) uz propisane kazne (inače ni to nebi imali). Kod kuće je druga priča. U kućnim apotekama najčešće se nađe puno lijekova kojima je istekao rok trajanja, starog sanitetskog materijala koji više nije sterilan ili je nepotpun.

S druge strane, na tržištu (vjerojatno zbog male potražnje) nema pravog izbora gotovih kućnih kompleta za prvu pomoć (postoje dosta skupi kompleti za zaštitu na radu), a ono što postoji često je preskupo ili loše sastavljeno. Ipak, postoje izuzeci, pa je tako mali višenamjenski priručni pribor prve pomoći nedavno na tržište stavio jedan poznati maloprodajni lanac, po cijeni od samo 35 kuna. Čak i profesionalci nisu uvijek suglasni o sadržaju kućnog kompleta za prvu pomoć, no uglavnom se radi o sličnom sadržaju.

Kućni komplet prve pomoći:

 • Postojeća terapija koju koristite
 • Kutija aspirina
 • Toplomjer
 • Redovito provjeravajte i po potrebi nadopunite komplet
 • Provjerite rok trajanja i zamjenite proizvode kojima je rok istekao
  • Prvi zavoj 12 cm x 5 m s jastučićem 12 cm x 16 cm
  • Prvi zavoj 8 cm x 3 m s jastučićem 9 cm x 11 cm
  • Sterilna hidrofilna gaza (10 x 10cm)
  • Kaliko-zavoj 8 cm x 5 m
  • Kaliko-zavoj 4 cm x 5 m
  • Bočica dezinfekcijskog sredstva
  • Boca vodikovog peroksida
  • Aluplast za opekline 80 cm x 50 cm
  • Paket rashladnog sredstva
  • Sterilna kompresa od gaze 5 cm x 5 cm, 16 slojeva
  • Sterilna kompresa 10 cm x 20 cm, 12 slojeva
  • Flaster 10 cm x 8 cm, 5 kom
  • Samoljepiva vrpca 2,5 cm x 5 m
  • Trokutni rubac 100 cm x 100 cm x 140 cm
  • Igle sigurnosnice, 10 kom
  • Paketić sanitetske vate
  • Škare sa zaobljenim vrhom, 1 kom
  • Rukavice za jednokratnu uporabu (PVC)
  • Gumena vrpca za stezanje
  • Poliesterska folija metalizirana 150 cm x 200 cm
  • Zaštitna folija za davanje umjetnog disanja
  • Popis sadržaja kućnog kompleta
  • Podsjetnik o pružanju prve pomoć

U inozemstvu postoje opći i namjenski kompleti za prvu pomoć.

 • Opći kućni komplet
 • Za putovanja i planinarenje
 • Za more
 • Za opekline
 • Za promet (automobil, motor ili brod)

Uskoro ćemo analizirati i sadržaj profesionalnih kompleta koje koriste:

 • Hitna pomoć
 • HGSS
 • Vatrogasci
 • Civilna zaštita

 

(Ilustracija: originalmockup/Freepik)

Svjetski security hit postala je hrvatska aplikacija Zuluhood

Na najvećem svjetskom sajmu elektronike u Las Vegasu mobilna aplikacija Zuluhood hrvatske tvrtke Brombul predstavljena je kao „Uber za sigurnost doma“. Poseban uspjeh hrvatska je aplikacija postigla kao prva koja je ponudila alat za sigurnost doma i obitelji na novi način u kojem za potrebe vaše sigurnosti brzo i jednostavno možete naručiti usluge zaštitara, ali i besplatno angažirati „vlastite snage“.

Kada ste odsutni, jednim klikom na mobitelu možete naručiti uslugu provjere vašeg doma, obaviti brzu kriznu komunikaciju u obitelji, ili zamoliti vaše prijatelje za pomoć u nevolji.
Kada se pojavi opasnost, vaša obitelj postaje malo organizirano pleme (Tribe), koje uz pomoć osoba od vašeg povjerenja, u aplikaciji nazvanim promatračima (Watcher), pomažu, na vaš zahtjev provjeravaju što se događa i po potrebi obilaze vaš stan, kuću, ili vikendicu i o tome vam šalju izvještaj.

Ovisno o postojećoj sigurnosnoj opremi i željama korisnika – sve to mogu obaviti i profesionalni licencirani zaštitari, ako treba i usred noći pojaviti se na primjer pred vašom vikendicom na moru, provjeriti da li je tamo sve u redu, poslati vam izvještaj i fotografije, a ako je potrebno i nakon intervencije čuvati lokaciju sve do vašeg dolaska. Naravno, vrijedi i obratna situacija – kada ste na odmoru, a netko treba pripaziti na vaš stan.

Samu aplikaciju Zuluhood koja je besplatna, možete bez problema preuzeti i otvoriti na vašem mobitelu, te jednostavno prijaviti sebe, članove obitelji, a ako želite i pouzdane prijatelje, susjede ili druge osobe od povjerenja. Trenutno su vam na raspolaganju profesionalci iz tri zaštitarske agencije čije vam usluge mogu zatrebati u hitnim situacijama, ali i kod organizacije svečanosti, svadbi i sličnih događanja gdje treba na neupadljiv način održavati red.

Ako već posjedujete neke sustave za zaštitu poput kamera, senzora ili drugih uređaja iz područja „pametnih kuća“, možete ako želite i te funkcije uključiti u objedinjeni Zuluhood sustav između vas, pripadnika vašeg „plemena“, vaših pomoćnika, kao i profesionalnih zaštitara, na takav način da možete brzo reagirati u slučaju potrebe, a ne samo naknadno ustanoviti da vam je netko nanio štetu.

U pripremi su i nove praktične usluge ove aplikacije, poput brige o starijim osobama, a mi ćemo testirati sve mogućnosti i objaviti rezultate na stranicama Sigurno.info.
Više informacija o aplikaciji možete naći: OVDJE

Među najboljim popisima opreme za preživljavanje uvijek su bili detaljni vojni priručnici.

Planinari, lovci i svi koji često borave u prirodi znaju kako se snaći u nepovoljnim uvjetima. No, poznato je da vojska ipak ima detaljno razrađene postupke i pisane upute za sve situacije i preživljavanje u svim prilikama. Iako na našim stranicama možete pronaći i druge kratke upute o kompletima za hitne situacije, ovo je kompilacija različitih kompleta za preživljavanje nastala iz standardnih vojnih uputstava.

Vojni kompleti za preživljavanje obično se sastoje od nekoliko dijelova, koje se mogu koristiti odvojeno ili svi zajedno. Jasno je naime da u normalnim okolnostima ne možete cijeli dan sa sobom tegliti ruksak s opremom za preživljavanje i da nije svejedno koliko je koji dio kompleta težak, koje sitnice uvijek možete nositi sa sobom, a koje imati u kući ili u automobilu. Zbog toga je važno planiranje.

Dijelovi vojnih kompleta za preživljavanje:

 

 1. Vrste torbi

  • Torba bi trebala biti dovoljno velika da u nju stanu svi dijelovi kompleta, a opet ne prevelika i preteška za nošenje, trebala bi biti vodootporna i lako dostupna u slučaju potrebe za brzim izlaskom. Naravno, postoje i manje torbice koje se mogu nositi oko pojasa, u poslovnoj torbi ili u automobilu, ovisno o namjeni i okolnostima.
 2. Voda

  • U ovu temu vojska uključuje informacije o mogućim izvorima pitke vode, osnovni pribor za prikupljanje, nošenje i pročišćavanje vode, a na tržištu se može pronaći čitav niz proizvoda, o kojima će i na našim stranicama u buduće biti više informacija, testova i preporuka nastalih na temelju vojnih standarda.
 3. Vatra

  • Za potrebe grijanja, sušenja odjeće i pripremu hrane u kompletu se trebaju naći upaljač, vodootporne šibice, kresivo i slični pribor za paljenje, povećalo koje također može poslužiti. Proučiti što se sve može iskoristiti kao gorivi materijal, kako zapaliti vatru u nedostatku pribora i ostalo što nam može pomoći.
 4. Sklonište

  • Primarno sklonište zapravo je odjeća koju imate, a važno je znati i kako izabrati mjesto gdje ćete se skloniti, vrste skloništa, kao i prirodna skloništa. U opremi za preživljavanje bitan je dio za pripremu skloništa poput šatorskog krila ili najlonskih zaštita iste namjene, planinarskog užeta, kabanica, laganih pokrivača, ali i pomoćnog alata poput jačeg lovačkog noža, sjekirice ili mačete, lagane mreže protiv komaraca, pile od žice i sličnog pribora.
 5. Hrana

  • Osim uobičajnog djela koji se sastoji od trajnih konzervi, energetskih pločica i sličnih proizvoda, u kompletu treba biti i pribor za jelo (dobri su vojni kompleti s posudama, priborom i čuturicom), otvarači konzervi, ali i pribor puput udica za pecanje, aluminijske folije, plastičnih vrećica i drugih sitnica koje mogu poslužiti za pripremu i spremanje hrane u poljskim uvjetima. Naravno, važne su i upute o tome kako se snaći bez ikakve odgovarajuće pripremljene hrane i biti prisiljen na lov, ribolov i ostale izvore hrane kakve smo koristili davno, ali i načini izbora i pripreme hrane kako ne bi došlo do trovanja.
 6. Medicina

  • Uz komplete za prvu pomoć čiji smo sadržaj opisali OVDJE, u korisne sitnice ubrajaju se i tablete protiv trovanja hranom ili infekcija, stik za zaštitu usnica, sigurnosne igle, tablete poput ibuprofena ili aspirina, sapun, maramice za dezinfekciju i slični proizvodi. No, važno je i znati prepoznati simptome zdravstvenih problema, voditi računa o osnovnoj higijeni u prirodi, važnosti fizičkog i prihičkog odmora u stresnim situacijama, jednako kao i znati osnove pružanja prve pomoći.
 7. Komunikacija

  • Ovaj dio pribora za hitne situacije uključuje opremu kojom možete dozvati pomoć, kao što su zrcalo, baterijske svjetiljke s bljeskalicom, zviždaljka, baklje za signaliziranje i sl., a razumije se i svu raspoloživu telekom opremu, mobitel, ručne radio stanice i sve drugo što vam može pomoći u kriznoj komunikaciji.
 8. Ostalo

  • Snažna ljepljiva traka (Duct-tape), kompas, topografske karte, blok i olovka, igla i konac, novac, rezervne naočale i ostalo što može koristiti obično se nalazi na popisima koje koriste i vojska i civilne organizacije.

Ipak, u svu navedenu opremu, koju naravno možete mijenjati i prilagođavati svojim potrebama tako da vam može poslužiti i kada niste u opasnosti, važno je i uvježbati tehnike preživljavanja i korištenja opreme koja vam je u tom trenutku na raspolaganju. Uz vještine opstanka i snalaženja u prirodi, dobro je informirati se i isprobati tehnike samoobrane, navigacije, osnove Morseove abecede, podsjetiti se satova prve pomoći i ostalih vještina koje uz vojsku koriste i spasilačke ekipe. Detalje o navedenoj vojnoj opremi i preporukama, kao i iskustvima vojnika koji su prošli ozbiljne krizne situacije donosimo uskoro.

(Foto: senivpetro / Freepik)

Unaprijed treba planirati opremu za sve vrste kriznih situacija i staviti je u torbu čiji se sadržaj može koristiti kao rezerva u svim prilikama

Iako je sve do nedavnih potresa u Hrvatskoj uobičajna predožba kompleta za hitne situacije najčešće bila da se radi o gotovo nepotrebnoj, vrlo rijetko ili nikada korištenoj stvari, nakon svih problema koji su se pojavili u posljednje vrijeme, shvatili smo da je riječ o vrlo korisnom „alatu“.

Posebno kada smo uvidjeli da se hitne izvanredne situacije pojavljuju naglo, bez najave i dovoljno vremena da se nešto poduzme prije bijega iz opasnog područja. Osim toga, zbog povećanog životnog tempa, putovanja, selidbi i sličnih razloga uvijek je korisno imati pri ruci na primjer – kopije važnih dokumenata, rezervne baterije i slične sitnice koje kad zatreba možete koristiti i u svakodnevnim okolnostima i kada nema opasnosti.

U ovoj ćemo rubrici donijeti opise, a ponekad i testove rezličitih kompleta i opreme za pomoć u kriznim situacijama…

Sadržaj kompleta za preživljavanje u slučaju katastrofe:

Komplet odnosno torba treba sadržavati osnovne osobne dokumente, predmete navedene u popisu, treba biti što manjih dimenzija, od vodootpornog materijala i valja je držati na sigurnom i lako dostupnom mjestu:

 • Popis važnih telefonskih brojeva (na papiru)
 • Komplet za prvu pomoć (napravite vlastiti komplet a savjete pogledajte OVDJE)
 • Lijekovi za kronične bolesnike (terapija koju morate svakodnevno uzimati)
 • Rezervne naočale i leće
 • Novac (gotovina)
 • Kopije svih važnijih dokumenata (mogu vam poslužiti i kad nema evakuacije, u slučaju gubitka)
 • Mobiteli i punjači (dopunska baterija za punjenje, ako imate GPS ručni uređaj ili sat s opcijom za navigaciju)
 • Rezervni ključevi od kuće i automobila
 • Pribor za osobnu higijenu
 • Olovka i blok papira
 • Švicarski višenamjenski ili lovački nož, višenamjenski alat, jaka ljepljiva traka, zviždaljka i sl.
 • Šibice i upaljač
 • Čvrste cipele i rezervna odjeća
 • Svjetiljka s rezervnim baterijama
 • Radio-aparat s rezervnim baterijama ili induktorskim punjenjem
 • Voda u boci (potrošnja 2 litre dnevno po osobi)
 • Konzervirana i nekvarljiva hrana (otvarač za konzerve, pribor za jelo)
 • Hrana i slatkiši s dužim rokom trajanja
 • (Dječja hrana, hrana za kućne ljubimce)
 • (Pokrivači i rezervna odjeća, ako je moguće)
 • (Ako imate i drugu opremu poput ručnih radio stanica i sl.

Za slučaj katastrofe dobro je prethodno:

 • Izraditi vlastiti plan za izvanredne situacije. Razgovarati s ukućanima, dogovoriti kako ćete kontaktirati u takvim situacijama, kojim putem ćete ići, gdje ćete se naći i što učiniti u kriznim situacijama (popis kontakata i važnih brojeva osim u mobitelu dobro je imati i na papiru).
 • Informirati se o planovima za slučaj katastrofe na svom radnom mjestu, u školi i ostalim institucijama koje pohađaju vaša djeca i borave ostali ukućani.
 • Odrediti mjesto okupljanja koje mora biti dobro poznato i uljevati sigurnost svim članovima obitelji.

Razni kompleti i oprema koji se koriste za pomoć u hitnim slučajevima u kućanstvu koje ćemo zasebno opisati:

 • Kućni ormarić i torbica za prvu pomoć
 • Torba s kompletom za prvu pomoć
 • Aparati za gašenje požara (naučiti koristiti)
 • Senzori dima i plina (stručno postavljeni)
 • Mobiteli i aplikacije (naučiti poslati svoju lokaciju, kao i osnove krizne komunikacije)
 • Punjači baterija, baterijski spremnici, solarni punjači
 • Ručne svjetiljke
 • Radio prijemnici (na baterije ili s ručicom za induktorsko napajanje)
 • Ručne radio stanice („voki-toki“)
 • Kompleti za snalaženje u prirodi (kompas, karte)
 • GPS oprema za navigaciju
 • Oprema za samoobranu (osnove borilačkih vještina, vrste oružja i sl.)

(Foto – ilustracija: Pexels.com)

Kreditna kartica i mobitel na putu nisu uvijek dovoljni

U današnje je vrijeme putovanje postalo toliko uobičajeno da malo tko s time „razbija glavu“ i posebno se priprema za probleme. Ipak, oni se uvijek mogu pojaviti čak i na poznatim, naizgled sigurnim destinacijama. Mislimo – novaca uvijek ima na plastičnoj kartici, izgubiti se ne možemo jer imamo mobitel s navigacijom, a na isti se način možemo i sporazumjeti na stranim jezicima. Pa, što bi moglo krenuti po zlu? Osim ako izgubimo tu dragocjenu sitnicu sa šarenim ekranom.

Naš je savjet – čak i kada se osjećate sigurnima, barem pročitajte savjete za sigurno putovanje:

1. Informacije i dokumenti
 • Pripremite se za put, provjerite kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete.
 • Pronađite sigurnosnu procjenu s detaljima o trenutnom stanju na vašem odredištu – a osim stranica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH:
  –> MVEP informacije

Za provjeru pojedine destinacije možete koristiti podatke država s razvijenom diplomatskom i informativnom mrežom otvorenog pristupa. Na primjer – stranice vlade SAD s informacijama o sigurnosti na putovanjima i kartom procjene rizika za pojedine države i područja:
–> SAD info

ili online putne servisne informacije kao:
–> putne informacije

 • Provjerite da li je potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja.
 • Provjerite valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom pod uvjetom da nije starija od 2003. godine), međutim neke države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 – 6 mjeseci nakon ulaska.
 • Ovdje potražite informacije MUP-a o državama koje omogućuju ulaz samo s osobnom iskaznicom:
  –> MUP prelazak granice
 • Ne zaboravite da prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska, a propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.
 • Fotokopirajte putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 • Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 • Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom, te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 • O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe u Hrvatskoj kojoj se Ministarstvo može obratiti u slučaju potrebe.
 • U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe. Ministarstvo preporučuje da u takvom dopisu navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
 • Obavijestite obitelj o eventualnoj promijeni planova i drugih podataka na putu.
 • Koristite mobilne aplikacije za praćenje i dijeljenje lokacije za vrijeme putovanja.
 • Važne kontakte imajte ispisane i na papiru na za slučaj krađe, gubitka ili kvara mobitela.
 • Izradite kopije najvažnijih dokumenata (osobna, pasoš, avio-karte…)
2. Zdravlje
 • Provjerite propise u vezi lokalnih COVID procedura.
 • Potražite informacije o zdravstvenoj situaciji na odredištu, kao i za slučaj zdravstvenih problema.
 • Ponesite lijekove ako ih uzimate.
 • Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (www.hzzo.hr), po potrebi izvadite i ponesite Europskog karticu zdravstvenog osiguranja (https://hzzo.hr/zdravstvena-zastita-u-inozemstvu).
 • Zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
3. Prijevare i krađe
 • Džepari, kradljivci i prevaranti aktivni su u većini zemalja na turistički najfrekventnijim mjestima (kolodvori, turističke atrakcije, plaže i sl.).
 • Uklopite se u sredinu, jer iskustvo govori da potencijalni prevaranti vrebaju turiste koji se ističu, nesigurni su, zbunjeni i lako ih je prevariti. Budite diskretni u komunikaciji, ne otkrivajte previše podataka o sebi, držite novac, mobitel i vrijedne stvari na sigurnom mjestu.
4. Nasilje i zakoni
 • Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. U pojedinim državama na snazi su zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora, pa čak i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih tvari.
 • U nekim državama vrlo je nizak nivo pravne sigurnosti, a korupcija u državnim službama ponekad i veća nego u Hrvatskoj, pa se pripremite i planirajte postupke u slučaju problema.
 • Opasnost od terorizma je globalna. Teroristički napadi najčešće su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice i sl.) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.
 • Čak i kad ne putujete u države s niskom razinom javne sigurnosti, korisno se na vrijeme informirati o osnovama samoobrane i sredstvima koja vam mogu pomoći u slučaju napada. Postoje brojni tečajevi, a među globalno najcjenjenijima su vještine kao što je izraelska Krav Maga:
  –> https://krav-maga.hr/
 • Ako baš morate putovati u opasne krajeve, posebna pravila, tečajeve i informacije treba potražiti prilikom putovanja na krizna područja zahvaćena ratnim sukobima, nemirima, čestim demonstracijama, niskom razinom javne sigurnosti i općenito većim sigurnosnim rizicima (posebno razbojstvima, otmicama i drugim oblicima kriminala).
5. Prijevoz
 • U slučaju da putujete u organizaciji turističke agencije provjerite njihove informacije o situaciji na odredištu.
 • Neke agencije za prodaju avio-karata imaju dobro organiziranu službu 24-satne globalne podrške putnicima, pa im se možete obratiti u slučaju problema, a posebno je po kvaliteti podrške na putovanju poznata zagrebačka agencija Sunčana vura:
  –> https://www.suncanavura.com/
 • Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na:
  –> https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en
  –> http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 • ili servise za provjeru restrikcija prilikom ulaska u pojedinu državu (posebno u avio-prijevozu, s pregledom ograničenja vezano uz COVID-19, vize i slična ograničenja) kao što su:
  –> https://www.iatatravelcentre.com
  –> https://www.traveldoc.aero/
 • Informirajte se o potencijalnim problemima u prijevozu do odredišta, najavljenim štrajkovima, demonstracijama, vremenskim neprilikama, stanju na prometnicama, problemima u prometu i drugim rizicima koji mogu omesti vaše putovanje.
 • Bez obzira na to putujete li u organizaciji turističke agencije ili u vlastitom aranžmanu – dobro razmislite o putnom osiguranju. Postoje različite vrste osiguranja koje pokrivaju rizike u rasponu od kvara automobila do troškova liječenja u slučaju nesreće (posebno u slučajevima sportskih aktivnosti poput skijanja i slično), pa se raspitajte o uvjetima u agencijama i kod osiguravatelja. Važni su detalji osiguranih slučajeva, kao i područja primjene međudržavnih sporazuma, s obzirom da za neke hitne medicinske intervencije u EU vrijedi vaša kartica Europskog zdravstvenog osiguranja, o čemu više možete saznati ovdje: –> EU kartica ZO
6. Prirodne katastrofe

U nekim državama česte su prirodne katastrofe poput snažnih nevremena, lavina, ekstremnih vrućina ili hladnoće, poplava, potresa i drugih prirodnih pojava, pa se o takvim područjima treba na vrijeme informirati i napraviti planove evakuacije i komunikacije, odnosno pročitati upute lokalnih hitnih službi za ponašanje u kriznim situacijama.

 

AKTUALNO

Nedavni incident s djecom posvojenom u Zambiji i noćnom morom koju su proživjeli posvojitelji, još jednom je skrenuo pažnju na pitanja sigurnosti i pravne zaštite na putovanju u inozemstvo. Iako je povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe na niskim granama, često zaboravljamo da postoje države u kojima je pravna sigurnost apstraktan pojam, pa zanemarimo sigurnosne pripreme prije putovanja.

Posebnu pažnju i pripremu zahtijevaju putovanja u kojima planirate sklapanje bilo kakvih pravnih poslova, veće financijske transakcije i drugim situacijama u kojima možete postati žrtvom prijevara, iznuda, ili jednostavno svojom pojavom izazivate pažnju lokalnih kriminalnih skupina, a potencijalno i korumpiranog djela državnog aparata. Možda će nekome zvučati pretjerano, ali u takvim je slučajevima prije puta dobro je obaviti svojevrsnu obavještajnu pripremu. Provjerite sve osobe s kojima se sastajete, lokalnu sigurnosnu situaciju na odredištu, unaprijed kontaktirajte Veleposlanstvo i s njima razmotrite vaše planove, lokalne običaje i potencijalne probleme. Ako je potrebno unajmite pouzdanog vodiča i prevoditelja koji će vas upozoriti na moguće smicalice. Takve pripreme uzimaju puno vremena, a često zahtjevaju i dodatna financijska sredstva, no iz perspektive nekoga tko nevin sjedi u prljavom zatvoru trećeg svijeta, takav trošak je – zanemariv.

(Foto: Freepik)