,

Pametna uzbuna

U subotu 3. lipnja 2023. Civilna zaštita na sve dostupne mobitele u Hrvatskoj poslala je poruku o uzbuni. Radilo se o probnoj poruci kakve se sada već redovito šalju u slučaju opasnosti na pojedinim područjima.

I Hrvatska konačno dobija sustav koji će u slučajevima opasnosti svim korisnicima mobitela, na području gdje se neka opasnost pojavi – poslati poruku s objašnjenjem što se događa i što treba poduzeti. SRUUK (kratica za – Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) moderni je komunikacijski alat kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj putem poruka na mobitelima obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Tekst prve probne poruke poslane s adrese HR112ALERT bio je: “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: 112.hr/1DZ”.

Nositelj provedbe ovog sustava je Ministarstvo unutarnjih poslova RH, putem sustava Civilne zaštite odnosno sustava 112.

Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske kao i strani korisnici čiji su mobiteli u roaming usluzi.

Ovakvu obavezu propisuje direktiva EU, a cijeli je sustav sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ostali dijelovi sustava uzbunjivanja stanovništva poput sirena, obavijesti putem medija i slično – i dalje će funkcionirati kao i do sada, a poruke na mobitelima biti će dodatno objašnjenje i uputa.

Već smo navikli na redovito ispitivanje sustava ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje, koje se inače održava svake prve subote u mjesecu, točno u podne. Izuzetak je napravljen na dan testiranja sustava SRUUK, pa toga dana – sirene nisu tulile.

Testiranje sustava SRUUK u buduće je predviđeno – jednom godišnje.

Nakon podešavanja sustava i donošenja potrebnih propisa (Pravilnik o postupku ranog upozoravanja stanovništva), sustav je prvi puta upotrijebljen u stvarnoj situaciji. Mještani s područja Brdovca kod Zaprešića, općine koja nema sustav obrane od poplave, dobili su prvo pravo upozorenje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog opasnosti od poplavljivanja na području općine uz rijeku Savu.

NOVO:

Sustav se ponovo oglasio s upozorenjem za dan 19. 1. 2024. uz tekst: “Oprez: u petak snijeg, olujni vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura.”

Važno:

Treba reći da se nakon provođenja prvog ovakvog testiranja u javnosti, a posebno na društvenim mrežama pojavio veliki broj negativnih komentara, dezinformacija, omalovažavanja i dovođenja u pitanje smisla slanja ovakvih poruka koje samo “nepotrebno uznemiruju ljude”. S obzirom da smo preplavljeni teorijama zavjere i uvjeravanjem da je Zemlja zapravo ravna ploča kojom upravljaju ljudi gušteri, ovakvi komentari nisu ništa novo, ali još jednom pokazuju da za informiranje u kriznim situacijama treba koristiti vjerodostojne izvore kako bi na vrijeme zaštitili sebe, svoje bližnje i imovinu.

(Foto: Freepik.com)